Valeriu Andriuță | actor

După ce a absolvit Universitatea Politehnică din Chișinău, Valeriu Andriuță a început să studieze actorie la  Institutul de Teatru și Film din Tbilisi, din Georgia. S-a născut în 1967 la Lazovsk, în fosta Uniune Sovietică, iar în 1994 i se acordă o bursă la Universitatea Națională de Teatru și Arte Cinematografice din București, studiind regia de scenă. Este actorul care a primit cele mai multe roluri în filmele lui Cristian Mungiu. Acesta a jucat în șapte scurtmetraje de-ale regizorului, precum și în lungmetrajele Occident (2002), După dealuri (2012) și Bacalaureat (2016).

De asemenea, amintim Milionar de weekend, Orizont, Breaking News, filme care i-au adus succes. Faptul că vorbește cinci limbi l-a ajutat să colaboreze și cu regizori din străinătate, precum Pavel Lungin, Serghei Loznitsa sau Jaap van Heusden.

Valeriu Andriuță a regizat două scurtmetraje, Chers amis și God Bless, și a montat mai multe spectacole de teatru, unele dintre acestea fiind premiate.

Pe Valeriu Andriuță îl vom întâlni la Iași în luna august, la SFR, când vom viziona împreună filmul Tata mută munții, în regia lui Daniel Sandu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *