Daniel Busuioc | actor

Absolvent al Facultății de Mecanică din Iași, iar mai apoi, al Universității de Arte „George Enescu”, actorul debutează pe scena Naționalului ieșean cu rolurile Kamev și Stupac din Anecdote provinciale de A. Vampilov, regia Ion Sapdaru (1994).

Acesta și-a format o carieră în lumea teatrului și a filmului, prin rolurile de comedie și dramă din peste 20 de ani de activitate. Actorul are o atracție pentru zona divertismentului, însă rolurile dramatice nu îi sunt străine. Acesta a crescut odată cu Festivalul de satiră și umor Constantin Tănase, înființat și păstorit la acea vreme de Valentin Silvestru. Daniel Busuion joacă și în filmul lui Igor Cobileanski, Afacerea Est. În prezent, acesta este directorul artistic al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

În ciuda dificultăților și sacrificiilor pe care viața de actor le presupune, nu regretă orele petrecute pe scenă, răsplata sufletească fiind mulțumirile pentru un rol sau spectacol, moment în care simte că a dăruit ceva semenilor săi. Viața de actor merită toate sacrificiile, spune Daniel Busuioc, deținător al Diplomei și medaliei Meritul cultural (2002) și a Premiului pentru Cel mai bun actor – Melpomena Tavryy, Herson, Ucraina (2011).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *