Radu Muntean | regizor

Radu Muntean este scenarist și regizor român de lungmetraj. S-a născut pe data de 8 iunie 1971, în București, acolo unde a urmat Facultatea de Teatru și Film, secția Regie Film, pe care a absolvit-o în 1994. A debutat cu filme documentare, realizate încă din perioada studenţiei. Acum este unul dintre cei mai prolifici regizori din România. 

Din 1996 până în prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la festivaluri de publicitate.

De exemplu, pentru Și ei sunt ai noștri (1992), a obţinut premiul I la Festivalul Naţional de Film de la Costineşti. În 1994 regiza documentarul Lindenfeld și obţinea premiul al 2-lea la Festivalul de Film de la Sibiu, premiul special al juriului si premiul special al Fundaţiei Soros la Festivalul de Film Dakino, premiul UCIN, era selectat în 18 festivaluri internaţionale de film.

În lungmetraj a debutat în 2002, Furia, răsplătit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internaţionale de film în Montpellier (Franța), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Palic (Serbia).

Și anii care au urmat i-au adus numeroase premii care i-au validat calitățile de regizor și scenarist. În anul 2006, Hârtia va fi albastră a obținut premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya, menţiune specială a juriului la Sarajevo, premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia. 

Radu Muntean este acum, în 2021, la momentul lansării celui de-al șaptelea film, Întregalde, o dramă despre generozitate scrisă în colaborare cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *