Film Bun la Moinești

8-10 octombrie | Festivalul film bun La Moinești | 2021

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMUL EVENIMENTELOR

PROGRAM
INVITAȚI
DESPRE MOINEȘTI
PARTENERI
PROGRAM

REGULI ȘI MĂSURI DE SIGURANȚĂ PENTRU PUBLIC LA SFR


COMPLET NECUNOSCUȚI (2021)

COMEDIE | DRAMĂ

Centrul Cultural Lira

Vineri, 8 octombrie | ora 19:00


Intrarea liberă

Regizor: Octavian Strunilă

Durată: 94 de minute
Distribuție: Anca-Maria Dumitra, Alex Conovaru, Andreea Gramosteanu, Leonid Doni, Ada Galeş, Stefan Adrian, Gabriel Răuţă

Rating: AP-12

Invitați: Ada Galeș (actriță), Octavian Strunilă (regizor) – prin telefon, Irina-Margareta Nistor

Șapte buni prieteni „se aruncă” într-un joc periculos într-o seară, la un pahar cu vin. Pun telefoanele pe masă și decid ca orice mesaj, mail, apel telefonic primesc, să le citească cu voce tare sau să răspundă pe difuzor. Câte secrete se află? Cât de mult se cunosc ei, de fapt?

„Complet Necunoscuți” este varianta românească a producției-record „Perfetti Sconosciuti”, de Paolo Genovese, re-ecranizată în peste 20 de țări.


BERLINER (2020)

COMEDIE | DRAMĂ

Centrul Cultural Lira

Sâmbătă, 9 octombrie | ora 16:00


Intrarea liberă

Regizor: Marian Crișan

Durată: 93 de minute
Distribuție: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Sorin Cociș, Maria Junghietu

Rating: AP-12

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Premii: Premiul „Keen Eye” – Russian Cinema Club Federation, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF)


ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA? (2020)

DRAMĂ

Centrul Cultural Lira

Sâmbătă, 9 octombrie | ora 18:30


Intrarea liberă

Regizor: Andrei Zincă

Durată: 123 de minute
Distribuție: Radu Iacoban, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Cuzin Toma

Invitați: Magda Catone, Andrei Zincă (regizor/via ZOOM), Irina-Margareta Nistor

Frica încătușează. Odată ce frica dispare, se regăsește libertatea, chiar și atunci când ești privat de ea. Inspirat din întâmplări adevărate, filmul narează într-un stil poetic o poveste de dragoste și supraviețuire pe fundalul evenimentelor istorice petrecute în 1951, când, din ordinul guvernului comunist din România, peste 40.000 de bănățeni au fost deportați în „Siberia lui Dej” – Bărăgan.

Premii: Premiul Publicului TIFF 2020, SEEfest (Los Angeles) și Sedona International Film Festival (Arizona)


VACANȚĂ LA ROMA (1953)

COMEDIE | DRAGOSTE

Centrul Cultural Lira

Duminică, 10 octombrie | ora 16:00


Intrarea liberă

Regizor: William Wyler

Durată: 118 minute
Distribuție: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Edddie Albert

Invitat: Irina-Margareta Nistor

„Vacanță la Roma” a fost nominalizat la zece Premii Oscar, iar Audrey Hepburn a cucerit un Oscar pentru rolul unei prințese moderne, care se răzvrătește împotriva obligațiilor sale regale și explorează Roma pe cont propriu.

Ea îl cunoaște pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate. Dar planul lui este dat peste cap, căci cei doi se îndrăgostesc.

Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului și cameramanului lipsit de griji al lui Peck.

În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor.

Premii: Zece nominalizări și trei premii Oscar / Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță: Audrey Hepburn (1954), Premiul Oscar pentru cea mai bună poveste originală (1954), Premiul Oscar pentru cele mai bune costume – alb-negru, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță britanică (1954), Premiul Globul de aur pentru cea mai bună actriță într-o dramă (1954)

INVITAȚI


Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de limba română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video. 

De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime. 


Magda Catone își face debutul ca actor din timpul facultății interpretând un rol secundar în filmul De ce trag clopotele, Mitică? (1981).

Actrița are un palmares bogat de filme și roluri, printre care De ce eu? (2006), Păcală se întoarce (2006), Ursul (2011) și Dragoste cu cele mai bune intenții (2011), Scurtcircuit (2017). Munca ei a fost  răsplătită cu o serie de premii, printre cele mai importante fiind Premiul de interpretare feminină, la Festivalul de Teatru din Brașov (1983) și Premiul special al juriului, la Festivalul de Teatru pentru Tineret din Costinești (1984).


Regizorul româno-american Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralamb Zincă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” secţia Imagine. A urmat cursurile Masterat în Regie și Producție de Film la USC School of Cinematic Arts în Los Angeles și în 1988 s-a stabilit în Miami, devenind primul regizor român de telenovele.

Andrei Zincă a decis să se întoarcă în România în 2006, prilej cu care a regizat serialul La Urgență, dar și filme de lungmetraj. Este cunoscut pentru filmele Puzzle (2013), Mirrors (2008) sau Și atunci, ce e libertatea? (2020). Filmul Și atunci, ce e libertatea? a primit Premiul Publicului în Zilelele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Double 4 Studio, compania de producție și distribuție de filme pe care o conduce, a organizat în ultimii ani în SUA mai multe evenimente dedicate promovării cinematografiei din România.

DESPRE MOINEȘTI

MOINEȘTI

Localitatea este situată într-o zonă cu resurse naturale bogate, la care se adaugă un peisaj natural de excepție. Aşa cum apare astăzi, localitatea s-a format din vechiul sat Moineşti, și a fost menţionat din 1437, fiind situat în zona Pârâului Moineşti.

Născuți la Moinești regăsim personalități marcante ale culturii românești. Una dintre ele, care se cere a fi amintită, este Tristan Tzara. Scriitorul născut la Moineşti a conceput manifestul mişcării care, vrând să răspundă absurdului prin absurd, propovăduia manifestarea revoltei mai mult prin provocare decât prin idei estetice şi apoi s-a mutat la Paris cu intenţia de a lansa dadaismul în capitala europeană a culturii.

Ca bogăţie spirituală, municipiul Moineşti este şi „depozitarul” câtorva lăcaşuri de cult importante: Catedrala Naşterii Maicii Domnului, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, atestată ca monument istoric din anul 1676, Biserica „Sfinţii Voievozi”, construită în 1850, Biserica „Sfântul Gheorghe”, 1860, dar şi Biserica „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”, unica biserică din lemn în stil maramureşean din Episcopia Bacăului şi Romanului.


PARTENERI

Partener media oficialParteneri media