FilmeDAR | 3 – 5 septembrie 2021 |
FESTIVALsfr.RO | Eveniment prezentat de SFR
PROGRAM FILMEDAR
INVITAȚI
CETATEA FELDIOARA – MARIENBURG
PARTENERI
PROGRAM FILMEDAR
REGULI ȘI MĂSURI DE SIGURANȚĂ PENTRU PUBLIC LA SFR
Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR (1965)
DESCHIDEREA FESTIVALULUI | Dramă, război
Cetatea Feldioara
Vineri, 3 septembrie 2021 | ora 20:00
Intrare liberă
Regizor: Liviu Ciulei
Durată: 160 de minute
Distribuție: Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Toma Caragiu, Anna Széles, Marga Barbu, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Gina Patrichi
Rating: AG
Invitată: Ileana Popovici
Pădurea spânzuraților este recunoscută în topul operelor consacrate ale cinematografiei românești. Filmul păstrează liniile de forță ale romanului cu același nume și le îmbogățește potrivit sensibilității creatoare a cineaștilor. Pelicula impresionează prin simbolistica imaginilor și prin ciclicitatea acțiunii.
Este un film ce transmite mizeria războiului și face, în acest cadru, loc pentru metaforă și pentru o poveste care va dezvălui regăsirea unei conștiințe.
Premii: Palme d’Or pentru Cel mai bun regizor, Cannes, 1965
Maria Mirabela (1981)
Film de animaţie pentru copii
Căminul Cultural Feldioara
Sâmbătă, 4 septembrie 2021 | ora 11:00
Intrare liberă
Regizori: Ion Popescu-Gopo, Vladimir Pekar
Durată: 69 de minute
Distribuție: Medeea Marinescu, Gilda Manolescu, Dem Rădulescu, Anda Călugăreanu, Stefan Velniciuc, Ion Popescu-Gopo, Ingrid Celia
Rating: AG
Un film pentru copii care face parte din categoria operelor cinematografice care rămân în memoria cinefililor de orice vârstă. Realizat în coproducţie româno-sovietică, Maria Mirabela a luat mai multe premii la festivalurile de filme pentru copii, precum şi două premii ACIN.
Scenariul este original şi abundă de creativitate. Alături de personajele interpretate de actori, în acest film apar și trei personaje animate: Oache, Scăpărici și Omide, care simbolizează cele trei elemente vitale ale naturii: apa, focul și aerul, fără de care nu există viață pe pământ.
Muzica lui Eugen Doga pe versurile marelui poet Grigore Vieru este superbă și sporește impresia că filmul este unul clasic și, incontestabil, își merită titlul de operă de artă.
Premii: Premiul pentru muzică, Diplomă de onoare pentru trucaje, ACIN, 1981
Premiul special, Giffone Valle, 1982
Premiul I, Festivalul de film de la Chicago, 1984
Ora 12:00 – Atelier „Perspectiva cunoașterii și a socializării prin film” susţinut de Andrei Giurgia (director SFR):
Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
Capcana mercenarilor (1982)
AVENTURĂ
Cetatea Feldioara
Sâmbătă, 4 septembrie 2021 | ora 20:00
Intrare liberă
Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 108 minute
Distribuție: Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Jean Constantin, Colea Răutu, George Mihăiță, Ion Marinescu
Rating: AG
Invitată: Ileana Popovici
Într-un sat din Ardeal, în iarna anului 1918, înaintea actului istoric al Unirii, colonelul von Görtz, grof și posesor al unui splendid castel, îi terorizează pe săteni.
El organizează o bandă de mercenari pe care îi trimite în sat, unde fiecare pistolar ucide în fiecare casă un om drept pedeapsă pentru o vină imaginară, aceea de a fi incendiat o fabrică și un depozit de cherestea. Maiorul Tudor Andrei conduce un mic detașament de soldați care vine în apărarea sătenilor…
De-aș fi … Harap Alb (1965)
FANTASTIC
Căminul Cultural Feldioara
Duminică, 5 septembrie 2021 | ora 11:00
Intrare liberă
Regizori: Ion Popescu-Gopo
Durată: 91 de minute
Distribuție: Chris Avram, Emil Botta, Florin Piersic, Irina Petrescu, Puiu Calinescu, Anca Pandrea, Constantin Codrescu, Fory Etterle, George Demetru
Rating: AG
Filmul, în regia lui Ion Popescu-Gopo, este o ecranizare după basmul Povestea lui Harap-Alb și prezintă o parodie, interpretată într-o manieră liberă. De-aș fi… Harap-Alb urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.
Premii: Premiul de onoare pentru calitatea imaginii color și a prelucrării în laborator, Congresul UNIATEC, Milano – 1964
Premiul pentru regie și Premiul pentru scenografie, Festivalul Național al Filmului de la Mamaia – 1965
Premiul pentru originalitatea regie, Festivalul Internațional al Filmului de la Moscova – 1965
Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor
Mirii anului I (1971)
AVENTURĂ
Cetatea Feldioara
Duminică, 5 septembrie 2021 | ora 20:00
Intrare liberă
Regizor: Jean-Paul Rappeneau
Durată: 108 minute
Distribuție: Jean-Paul Belmondo, Marlène Jobert, Sami Frey, Laura Antonelli, Michel Auclair, Patrick Dewaere
Rating: AG
Invitată: Ileana Popovici
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, după uciderea unui aristocrat, Nicolas Philibert e nevoit să emigreze în America. Aici, el intenționează să ia în căsătorie o moștenitoare bogată. Dar, cum era deja însurat cu fermecătoarea Charlotte, trebuie să revină în țara natală, Franța, pentru a divorța. Drumul său e presărat cu nenumărate aventuri eroi-comice și cu spectaculoare răsturnări de situații, care dau savoare filmului.
INVITAȚI
De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.
După 1989, actrița a apărut în emisiuni precum Bună dimineața și Album duminical. Destinul său a fost schimbat de regizorul Lucian Pintilie, oferindu-i un rol în filmul Reconstituirea, acesta fiind debutul în actorie. Se consideră în primul rând, om de televiziune, cu toate că lumea o știe mai mult ca actriță. În iunie 2017 a fost lansată cartea Reconstituiri cu Ileana Popovici, la Iași, o carte scrisă de Radmila Popovici.
CETATEA FELDIOARA – MARIENBURG
Un festival de film românesc desfășurat într-un spaţiu medieval cu o atmosferă aparte, cu proiecţii pe un zid vechi, ȋn curtea Cetăţii Feldioara, devine astfel o intervenţie culturală cu rolul de a pune în valoare atât patrimoniul istoric local, cȃt și valorile cinematografiei romȃnești insuflând noii generaţii de cineaşti redescoperirea peisajului transilvănean. Adresându-ne şi publicului tânar, filmul artistic va depăşi statutul de divertisment devenind cale de accesare a istoriei și culturii, un mijloc de educaţie, iar festivalul ȋn sine o perspectivă a socializării și cunoașterii prin film și dialog în cadrul atelierelor şi dezbaterilor.
FilmeDar, aflat anul acesta la prima ediţie şi devenit realitate graţie cofinanţării asigurate de Consiliul Judeţean Braşov şi sprijinului oferit de partenerii implicaţi în comunitate, este maniera noastră de a dărui Filme-n dar, dar şi poveste prin invitaţii care ne vor onora cu prezenţa, personalităţi ale cinematografiei româneşti: doamnele Irina Margareta Nistor şi Ileana Popovici şi domnul Andrei Giurgia, director al Festivalului Serile Filmului Românesc / SFR.
Să ne lăsăm aşadar cuceriţi de Film în atmosfera curţii interioare a Cetăţii Feldioara şi să ne bucurăm de cele 5 capodopere cuprinse în programul de anul acesta, dintre care două – dedicate copiilor, vor avea loc în Căminul Cultural din Feldioara. Ne bucurăm să avem în program filme care au fost filmate şi la Feldioara şi Rotbav: Pădurea spânzuraţilor şi Mirii anului II, şi abia aşteptăm să recuperăm amintiri despre acestea din memoria localnicilor !
Denumirea în maghiară a localității este „Föld-Vár”, cu semnificația de „cetate de pământ”, iar în germană Marienburg cu înțelesul de „Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.
Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.
Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor.
PARTENERI
FESTIVAL ORGANIZAT DE
COFINANȚAT DE
PREZENTAT DE