Dorel Vișan | actor

Dorel Vișan este unul dintre cei mai iubiți actori români și a făcut, de-a lungul carierei, roluri inegalabile în film și teatru. 

S-a născut la Tăușeni, în Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (promoţia 1965). A fost nominalizat la European Film Awards 1988 – Cel mai bun actor, pentru rolul din Iacob și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002).

Pentru rolul lui Iacob, Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute

Un alt rol reprezentativ pentru cariera sa este cel al Senatorului Vârtosu, în filmul Senatorul melcilor. Pentru acest rol, actorul a primit Premiul pentru interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța. Presa franceză l-a elogiat astfel: Senatorul e genial interpretat de Dorel Vișan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. „Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vișan, în rolul titular. (Thierry Jousse – Cahiers du Cinema).

A interpretat peste 40 de roluri în teatru și  avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

În literatură, Dorel Vișan și-a făcut debutul cu poezii, în revista Steaua, iar în prezent are patru volume de versuri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *