A doua zi de Festival SFR: Tudor Giurgiu a lansat Parking la Iași, cu peste 250 de spectatori

A doua zi de festival a adunat peste 250 de spectatori la avanpremiera celui mai recent lungmetraj a lui Tudor Giurgiu – Parking.

Filmul Parking, adaptarea romanului Apropierea, de Marin Mălaicu-Hondrari, a adus față în față publicul ieșean și o parte din echipa filmului. Carmen Florescu, Mihai Smarandache, Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari au vorbit despre provocarea cea mai mare de pe platourile de filmare – colaborarea cu actorii spanioli de talie internaţională. Mihai Smarandache, cel care interpretează rolul principal, a spus că cea mai semnificativă realizare a fost că într-o lună a reușit să învețe limba spaniolă.

Tudor Giurgiu: “Se va face Moromeții 3”

Filmul Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea, a fost vizionat aseară la Amfiteatrul Palas, alături de Tudor Giurgiu, producătorul filmului și Toma Cuzin, actorul care îl joacă pe Oauăbei. La sesiunea de întrebări și răspunsuri, Tudor Giurgiu a afirmat că se lucrează și la filmul Moromeții 3: „Într-adevăr, va fi și un Moromeții 3. Sâmbăta aceasta voi citi scenariul”.

Haiducii lui Șaptecai, film regizat de Dinu Cocea, a fost proiectat în cea de-a doua seară de festival, la Cinema Victoria, în prezența actorului Florin Piersic, a Irinei-Margareta Nistor și a actrițelor Ioana Pavelescu și Natașa Raab. „V-o prezint pe cea mai minunată doamnă a filmului românesc, Irina-Margareta Nistor. Fără dumneaei, filmul românesc nu are valoare și o să o întâlniți și la ediția a 10-a, a 11-a, a 12-a și tot așa”, a spus Florin Piersic, la proiecția filmului Haiducii lui Șaptecai.

Proiecția filmului Caisă s-a desfășurat în prezența regizorului Alexandru Mavrodineanu, care a povestit spectatorilor că a lucrat aproape zece ani la producție și post-producție. Filmul a emoționat, fiind povestea adevărată a unui unui antrenor de box (Dumitru Dobre) aflat la sfârşitul carierei, care lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat, dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă (Cristian Palcuie).

SOS MONUMENTE la Hala FIX

 Dezbaterea de la Hala FIX a adunat personaje importante din domeniu: Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov), Bobi Apăvăloaei (Consilier în Cadrul Direcției Județene pentru Cultură Iași, arheolog medievist, cercetător la Academia Română), Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR, critic de film), Eugen Vaida (Inițiatorul proiectului Ambulanța pentru Monumente). Dezbaterea a fost moderată de Andrei Giurgia și a conținut reportajele PRO TV (România, te iubesc!) despre monumente și cinematografele de stat. Senatorul Dan Lungu (Membru în Comisia de Cultură a Senatului României) a fost reprezentat de consilierii cabinetului parlamentar și s-au adus în discuție problemele din comunicarea cu instituțiile statului atunci când vine vorba de monumente și interpelările pe seama stării acestora.

„Noi nu avem un program de lucrări de întreținere a unui monument gata restaurat. Dacă nu avem un astfel de program și nu se intervine asupra monumentului, în 10 ani va avea din nou nevoie.” (Bobi Apăvăloaei)

„Există o cultură a filmului. Noi, în toată goana asta după 90, am pierdut aceasta cultură. Eu cred în puterea cinemaului în continuare. Vizionarea unui film de acasă nu se compară cu experiența vizionarii în cinematograf.” (Nicolae Pepene)

„Lumea începe să înțeleagă valoarea patrimoniilor. Patrimoniul industrial este însă mai greu de înțeles. Aș vrea sa îl acceptăm și pe acesta, însă, ca formă de monument istoric.” (Eugen Vaida)

„E un proiect de coeziune a comunității. Dacă e vorba de un monument privat, societatea nu se va mobiliză să-l salveze. De aceea lucram pe bisericuțe, deoarece comunității îi pasă de aceste mici monumente. În general, monumentele sunt mici pentru că lucrăm cu voluntari.” (Eugen Vaida)

„Eu nu sunt deloc optimist. Mi se pare că nu există nicio viziune asupra a ceea ce înseamnă monumentele istorice. Mi se pare că noi pierdem în fiecare zi monumente. Pariul nostru, la Râșnov, de exemplu, e să demonstrăm, chiar și în condiția în care cetatea noastră va fi distrusă, ca un monument poate trăi și fără să fie restaurat, de aici și numele proiectului nostru – cetatea vie.”(Nicolae Pepene)

„Presa este foarte săritoare când este vorba despre reabilitarea monumentelor, ei pun presiune pe Ministerul Culturii. Aceste dezbateri sunt foarte utile, așadar.” (Eugen Vaida)

A treia zi de festival a început cu o lansare de carte-eveniment la Primăria Municipiului Iași: Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului, de Cristian Radu Nema. Este un album-eveniment, apărut la Editura INTEGRAL, care vine să mențină vie bucuria vizitei Papei – o prelungire a acesteia. La lansare au participat fotograful Cristian Radu Nema, Primarul Municipiului Iași, Directorul Editurii Integral.

Programul festivalului: www.festivalsfr.ro.

Detalii, fotografii, video: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *