În perioada 24-26 august 2021, timp de trei zile, Caravana SFR ajunge la Open Camp Vaslui, cu filme bune și un invitat special. Două dintre cele mai apreciate filme ale anilor 2020-2021 și o serie de scurtmetraje românești vor putea fi văzute pe marele ecran de la Teatrul de Vară din Vaslui.
„Ne bucurăm să revenim la Vaslui, unde în 2018 am avut parte de o experiență inedită, tot la Open Camp. Caravana SFR vine cu filme și scurtmetraje românești, care au rulat anul acesta la festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași și care au fost foarte apreciate de publicul larg. Suntem încântați să ne reîntâlnim cu cinefilii din Vaslui”, precizează Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului.
Intrarea la evenimente este liberă, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.
Program:
Marți, 24 august 2021, ora 21.00 – Proiecția filmului „Tata mută munții” (regia Daniel Sandu)
Invitat: Cristian Bota, actor
Miercuri, 25 august 2021, ora 21.00 – Seară de scurtmetraje românești
When Night meets Dawn (regia Andreea Borțun)
Love stories on the move (regia Carina-Gabriela Dașoveanu)
În noapte (regia Ana Pasti)
17 aprilie (regia Andrei Georgescu)
Cerbul care a trecut prin fața mea (regia Vlad Petri)
31 ore (regia Claudiu Mitcu)
Interfon 15 (regia Andrei Epure)
*Ora 20.00 – Concert Bogdan Simion
Joi, 26 august 2021, ora 21.00 – Proiecția filmului „Berliner” (regia Marian Crișan)
DESPRE INVITAT
Actor de teatru și film, Cristian Bota s-a născut la data 16 mai 1992 în București. A absolvit Universitatea de Arte Teatrale și Cinematografie în anul 2013, acolo unde a frecventat cursurile clasei profesorului Adrian Titieni, iar în anul 2012 a jucat primul său rol în filmul Rebellion. A interpretat roluri în Poarta Albă, din 2014, Karmasutra, în anul 2016 și Roslund Hellström: Box 21, apărut în anul 2020. În prezent, joacă pe scena Teatrului Național ,,I.L. Caragiale” din București.
Prima sa nominalizare din 2014 la Premiile Gopo, pentru Premiul Tânără Speranță, se datorează rolului din filmul Poarta Albă. Pe Cristian Bota îl întâlnim și în producțiile Octav, Perfect Sănătos sau Un pas în urma serafimilor, unde interpretează rolul lui Voinea.
DESPRE FILME
Tata mută munții (2021)
Filmul prezintă povestea unui bărbat gata să înceapă o nouă etapă alături de o femeie mai tânără, însă este readus violent în contextul vieţii pe care încearcă s-o lase în urmă atunci când fiul său adolescent dispare într-o drumeţie montană.
Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Daniel Sandu, aduce în atenția cinefililor legătura puternică dintre Mircea și băiatul lui, care se pierde accidental pe un traseu de munte. Tatăl e gata să treacă peste orice și investește toata tenacitatea, puterea, ambiția și relațiile de care dispune pentru a-și regăsi copilul.
Pelicula este inspirată de o întâmplare adevărată şi spune o poveste despre vinovăţie şi dragoste, despre echitate şi compromisuri, despre lupta unui tată în încercarea de a-şi salva fiul.
Berliner (2020)
Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. Producția a obținut Premiul „Keen Eye” – Russian Cinema Club Federation, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF).
Organizat de: Asociația Artis, Open Camp Vaslui
Cu sprijinul: Primăria Municipiului Vaslui
Parteneri: Serile Filmului Românesc, Hiccup, Apisrom
Parteneri media: Agerpres, Radio România Iași, Evenimentul Regional al Moldovei
DESPRE SFR
Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de 12 ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)