Retrospectiva Marcel Iureș

Retrospectiva marcel iureș | 3 – 7 august 2022 |

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMUL filmelor

3 AUGUST
4 AUGUST
5 AUGUST
6 AUGUST
7 AUGUST
3 AUGUST

CONCERT BOGDAN SIMION ȘI LĂUTARII DE MĂTASE | Preambul în deschiderea SFR 13

Piața Unirii – On Air

18:00


BILETE PE EVENTBOOK

Pe scena din inima Iașului vor urca Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase. Muzica lăutărească veche, cântecele culese din toată țara și măiestria instrumentiștilor vor face din seara de 3 august 2022 un adevărat prilej de celebrare a filmului românesc. Astfel, Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, culegător de muzică tradițională, lăutar, va urca pe scena din Piața Unirii din Iași, însoțit de lăutarii de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu și Gigel Mihai.

HART’S WAR – RĂZBOIUL LUI TOM HART | Proiecție aniversară – 20 de ani de la lansare

DRAMĂ | RĂZBOI

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

Piața Unirii – On Air

20:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Gregory Hoblit
Durată: 125 minute

Rating: AG

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colonelul William McNamara este deținut într-un lagăr de prizonieri german. Fiind ofițerul american cel mai înalt în grad, continuă să-și comande trupele aflate în lagăr, sub supravegherea atentă a colonelui german Werner Visser. În tot acest timp, colonelul american plănuind în secret și lovirea inamicului.
Momentul prielnic se ivește când are loc o crimă în lagăr. Visser este investigat de Curtea Martială, iar William profită de ocazie și pune la cale un plan de evadare și distrugere a unei fabrici de muniție din apropierea lagărului. Ajutat de tânărul locotenent Tommy Hart și de oamenii săi, colonelul american se comportă eroic, sacrificându-și viața pentru țara sa.

4 AUGUST

OCTAV (2017)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

Cinema ATENEU

20:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Serge Ioan Celebidachi
Durată: 102 minute
Distribuție: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu

Rating: AG

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor, Ioan Andrei Ionescu

Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi. Filmul ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat şi să ne facem curaj să ne explorăm trecutul. O dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia şi dragostea.

5 AUGUST

SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE VIAȚĂ (1983)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

21:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Mircea Veroiu
Durată: 79 minute

Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Tora Vasilescu, Irina-Margareta Nistor, Claudiu Bleonț

Filmul prezintă povestea de viață și de moarte „din dragoste de viață” a doi tineri ilegaliști comuniști în timpul crizei economice din anii ’30 ai secolului al XX-lea și al evoluției vieții politice a României înspre fascism. Băieții sabotează o fabrică de armament româno-germană și apoi eliberează un conducător al Partidului Comunist Român, ce fusese arestat de Siguranța Statului în cursul unei greve muncitorești din portul Galați

6 AUGUST

O VARĂ DE NEUITAT (1994)

DRAMĂ | RĂZBOI

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

Cinema ATENEU

14:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Lucian Pintilie
Durată: 82 minute
Distribuție: Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonț, Olga Tudorache

Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor, Claudiu Bleonț

România anilor ’20. Într-un oraș de graniță de pe malul stâng al Dunării, conacul familiei Vorvoreanu strălucește în luminile unei serate. Toți nobilii din împrejurimi sunt de față, dar vedetele sunt tinerii soți Dumitriu: el e căpitan în Armata Română, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumusețe ieșită din comun. Tânăra femeie, pe deplin fidelă familiei ei, întâmpină cu dispreț avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea. Pentru a răzbuna uciderea unor grăniceri români de către bandiții macedoneni, căpitanul Dumitriu primește ordinul să împuște săteni bulgari nevinovați, dar acesta refuză să îndeplinească ordinul.

7 AUGUST

THE PEACEMAKER – PACIFICATORUL (1997)

ACȚIUNE | THRILLER

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

Cinema ATENEU

15:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Mimi Leder
Durată: 129 minute
Distribuție: George Clooney, Nicole Kidman, Marcel Iureș

Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor

Două trenuri se ciocnesc undeva în Rusia, unul dintre ele transportând o încărcătură nucleară. Ulterior are loc o explozie nucleară, iar lumea este în alertă. Cu toate acestea, expertul nuclear al Casei Albe – Dr. Julia Kelly și colonelul Thomas Devoe – ofițer de operațiuni speciale, nu cred că acesta a fost un accident. Acum, cei doi trebuie să dezlege o conspirație care începe în Europa și ajunge până în New York, toate acestea pentru a opri un terorist fără prea multe pretenții.