Vezi de ce #festivalSFR l-a propus pe Florin Piersic Cetățean de Onoare al Iașului. Semnează Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR)

Florin Piersic – propunere pentru titlul de cetățean de onoare al Municipiului Iași

Florin Piersic este cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reușit să demonstreze că are un talent indiscutabil și nu este doar o prezență spectaculoasă, de altfel,  extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă. 

S-a născut la 27 ianuarie 1936 și a absolvit IATC-ul în 1957, a jucat în piese de o mare anvergură, rămânând în memoria publicului cu rolurile din „Oameni și șoareci” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în „Tragedia optimistă”, „Discipolul diavolului” sau „Orfeu în Infern”, iar recent, după Revoluție, de peste un deceniu, în „Străini în noapte”, montat special pentru el de imensul Radu Beligan. În cinema a debutat sub bagheta unui mare regizor francez Louis Daquin, care a intuit harul său pentru rolurile de compoziție, în „Ciulinii Bărăganului”, care a fost prezentata și la Cannes. Ion Popescu-Gopo l-a îndrăgit, devenindu-i unul dintre colaboratorii fetiș, încă din 1959, cu „O poveste ca-n basme”, ca mai apoi să-i ofere partituri aparte în „Pași spre lună” și neuitatul „De-aș fi Harap-Alb”. A împărțit afișul cu Jean Marais, omologul său francez, în „Șapte băieți și o ștrengăriță”. A fost ales pentru coproducțiile istorice „Bătălia pentru Roma” și „Columna”. A intrat apoi în pielea haiducului, devenind prototipul său absolut, pentru regizorul Dinu Cocea, care îi oferă și eroul preferat, locotenent-colonelul de aviație militară, Alexandru Luncan,  protagonistul din „Parașutiștii”, din 1972. 

E solicitat pentru serialul „Un august în flăcări”, semnat de doi realizatori de marcă ai României, Dan Pița și Alexandru Tatos. Va cânta în „Eu, tu și Ovidiu” al lui Geo Saizescu. Este o adevărată vedetă, îndrăgit de ieșeni care umplu sălile, până la refuz, la fiecare spectacol al său sau la recentul one  man show. Înregistrează piese de teatru radiofonic. Prin filmele sale e binecunoscut pe mai multe continente, chinezii fiind printre marii și numeroșii săi admiratori. Moderează emisiuni TV și îi sunt dedicate nenumărate, e solicitat pentru scheciuri și piese de teatru pentru micul ecran. Este un povestitor , fără egal, și o fermecătoare prezență princiară.      

(Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *