Program SFR 13 | Premiere

PROGRAM sfr 13 | 3 – 7 august 2022 |

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMul filmelor

3 AUGUST
4 AUGUST
5 AUGUST
6 AUGUST
7 AUGUST
3 AUGUST

REGELE MIHAI: DRUMUL CĂTRE CASĂ (2022)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Premieră
*Proiecție în cadrul proiectului Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Cinema ATENEU

18:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Trevor Poots
Durată: 120 minute
Narator: Marcel Iureș

Rating: AG

Invitați: Irina-Margareta Nistor, Daniel Șandru

Este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin. Pornind de la un interviu inedit cu Regele, și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, „Regele Mihai: Drumul către casă” dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară.

Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

 

4 AUGUST

GRINDUL ȘACALILOR (2022)

COMEDIE, LOVE STORY

SECȚIUNEA | Premieră

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

17:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Nap Toader
Durată: 101 minute
Distribuție: Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu

Rating: AG

Toni și Simina sunt două suflete singuratice care se întâlnesc în călătorii. Căile lor se încrucișează într-o parcare de supermarket, unde se conectează și decid să-și continue călătoria împreună.

Grindul Sacalilor este un film – poveste de dragoste, plasat în timpul unei călătorii făcute împreună de doi oameni singuri. Toni și Simina sunt singuri, ambii au peste 50 de ani. Toni, cărând o barcă cu pânze, și Simina, pe bicicletă, se întâlnesc întâmplător într-o zonă pitorească a Munților Carpați. Aceștia decid să continue călătoria împreună, prin Delta Dunării. Toni îl vizitează pe prietenul său, Oake, un pescar care locuiește într-un loc sălbatic, pe litoralul Mării Negre. Odată ajunși acolo, Toni și Simina se confruntă cu efectele depresiei lui Oake. Oake funcționează ca un tip de test de turnesol, arătându-le ca trebuie să se schimbe dacă vor să rămână împreună.

IMACULAT (2022)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2021/2022

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

19:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizori: Monica Stan, George Chiper-Lillemark
Durată: 114 minute
Distribuție: Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu
Rating: N-15

Invitați: Monica Stan, Ana Dumitrașcu

Filmul prezintă povestea Dariei, care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare.

R.M.N. (2022)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2021/2022

Piața Unirii – Open Air

20:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 126 de minute
Distribuție: Judith State, Marin Grigore, András Hatházi, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Alin Panc
Rating: AG

Invitați: Macrina Bârlădeanu, Cerasela Iosifescu, Ovidiu Crișan, Tudor Reu

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În preajma Crăciunului, Matthias, 30, se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el, Rudi, de femeia pe care o iubește în taină, Csilla, și de tatăl rămas singur, Otto. Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite ce l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

5 AUGUST

PENTRU MINE TU EȘTI CEAUȘESCU (2022)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Premieră

Piața Unirii – Open Air

20:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Sebastian Mihăilescu
Durată: 100 minute
Distribuție: Mihai Chirilă, Florin Zhang, Denis Duma, Dan Hudici, Ionuț Amador Motoi

Rating: AG

Invitat: Sebastian Mihăilescu

La limita dintre ficțiune și documentar, filmul aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul comunist ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială. Un portret al noii generații și o imagine a moștenirii trecutului, acum când rețelele de socializare au la bază aceeași dorință de preamărire specifică anilor ’30.

NIMIC DESPRE DRAGOSTE (2022)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Premieră

Amfiteatrul Palas

21:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Florin Piersic Jr.
Durată: 98 minute
Distribuție: Maria Bata, Cătălina Grama, Paul Ipate, Florin Piersic Jr.

Rating: AG

Invitați: Proiecție specială în prezența echipei

Filmul spune povestea a două femei și a doi bărbați implicați într-un cataclism emoțional. ,,Nimic despre dragoste” încearcă să surprindă și să analizeze acele momente delicate din viața noastră când percepem dragostea ca fiind o boală a sufletului.

6 AUGUST

COPACUL DORINȚELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE (2022)

FAMILIE

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2021/2022

Cinema ATENEU

12:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Andrei Huțuleac
Durată: 87 de minute
Distribuție: Teodor Corban, Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Maya Noelle Prediger, Grigorie Silișteanu
Rating: AG

Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă.

Un film pentru întreaga familie inspirat din fapte reale, care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță.

MIRACOL (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2021/2022

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

16:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Bogdan George Apetri

Durată: 118 minute
Distribuție: Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu, Valeriu Andriuță

Rating: N-15

Invitați: Valeriu Andriuță, Vasile Muraru

Împărțit în două capitole, filmul „Miracol” o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată.

Cea de-a doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei și care-i reface drumul pas cu pas – într-o structură perfect oglindită. Investigația lui aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol.

BALAUR (2022)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Premieră

Cinema ATENEU

17:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Octav Chelaru
Durată: 120 minute
Rating: N-15

Invitați: Alexandru Papadopol, Mălina Manovici, Octav Chelaru

Ecaterina, profesoară de religie și soția preotului din oraș, începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține pe iubitul ei mai tânăr sub control și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliu devine din ce în ce mai amenințătoare, mai ales când adolescentul începe să se spovedească preotului.

PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?

SPECTACOL DE TEATRU

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

18:30


BILETE PE EVENTBOOK

Distribuție: Marcel Iureș și George Mihăiță
Regizor: Alexandru Dabija
Coloana sonoră: Ovidiu Păcurar
Muzica: Răzvan Mirică
Foto: Alexandru Iureș

Într-un dialog savuros, doi mari actori – Marcel Iureș și George Mihăiță – îi întruchipează pe Ilie Moromete și Cocoșilă, celebrele personaje create de Marin Preda în romanul „Moromeții“. Ei reconstruiesc prin poveștile lor, cu tușe comice și sarcastice pe alocuri, întotdeauna surprinzător de autentice, complexul univers uman dintr-un sat românesc.

Plecând de la romanul lui Marin Preda, Cătălin Ștefănescu a creat un text proaspăt, care aduce la suprafață actualitatea temelor. Direcția regizorală a lui Alexandru Dabija ține în echilibru jocul actoricesc între tragedie și comedie, acaparând atenția audienței în tensiunea fiecărei scene, de la început până la sfârșit.

„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are ”casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor cînd “intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”. (Alexandru Dabija)

LOVE SORRY (2022)

COMEDIE

SECȚIUNEA | Proiecție specială în avanpremieră

Piața Unirii – Open Air

19:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Iura Luncașu
Durată: lipsă
Distribuție: Anca Dinicu, Maruca Băiașu, Alex Bogdan, Crina Semciuc, Andrei Mateiu
Rating: AG

Invitați: Anca Dinicu, Maruca Băiașu, Iura Luncașu, Andreas Petrescu, Marian Petcu

Toată acţiunea se întâmplă într-un oraş de provincie, iar regizorul Iura Luncașu a cerut să fie modificat, ca acţiunea să se întâmple exclusiv în Iaşi, orașul studenției sale. E o comedie foarte bine scrisă de Andreas Petrescu.

OM CÂINE (2022)

COMEDIE

SECȚIUNEA | Premieră

Amfiteatrul Palas

21:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Ștefan Constantinescu
Durată: 108 minute
Distribuție: Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Cosmina Stratan
Rating: N-15

Invitați: Ștefan Constantinescu, Bogdan Dumitrache

Acțiunea filmului are loc în apogeul crizei sanitare provocată de coronavirus când personajul principal, Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. Timpul este scurt, Europa se pregătește să își închidă granițele, iar superiorii îi cer să se întoarcă de urgență în Suedia.

7 AUGUST

COPII PIERDUȚI PE PLAJĂ (2020)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Premieră

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

16:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Alina Manolache
Durată: 70 minute

Rating: N-15
Distribuție: Radu Țenter, Ioana Negură, Andreea Făinuș Bimbașa

Invitat: Alina Manolache

Filmul ne invită într-un labirint emoțional care, privit de sus, lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații. Regizoarea pornește în căutarea copiilor pierduți pe plajă în anii ’90 – astăzi deja adulți la 30 de ani – și ajunge să aibă, sub acest pretext, întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din țară. Care este pulsul primei generații născute și crescute în ”anii liberi” de după Revoluție? Care sunt fricile lor? Care sunt gândurile lor pentru viitor? Documentarul propune ca răspuns un portret colectiv în nuanțe diverse, o privire empatică în viața unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capătă de fiecare dată altă semnificație.

ANUL PIERDUT 1986/CLOUDS OF CHERNOBYL (2022)

ACȚIUNE | THRILLER

SECȚIUNEA | Premieră

Cinema ATENEU

18:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Ligia Ciornei
Durată: 76 minute
Distribuție: Isabela Neamțu, Victoria Ciocaș, Oana Pușcatu, Anastasia Simion, Valler Dellakeza
Rating: N-15

Invitați: Victoria Cociaș, Ligia Ciornei

Efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl s-au făcut simțite rapid în Europa. În România măsurile disperate luate de regimul comunist i-au afectat pe mai mulți locuitori din nord; din cauza radiațiilor femeile sunt forțate să avorteze prin metode improvizate (sub o presiune indirectă de la partid). Irina, învățătoare în satul în care locuiește, mamă a doi copii, soție de căpitan de vas, se află sub presiunea familiei și trebuie să ia o decizie cumplită. Va alege să renunțe sau își va asuma cu orice consecință viața? Câțiva ani mai târziu, regimul comunist din România se prăbușește, sentimentul libertății nu este clar, iar decizia Irinei este aspru criticată de copii. „Ce este libertatea?” devine întrebarea pe care toți o avem și pentru al cărui răspuns luptăm și în prezent. Libertatea rămâne singura opțiune! Filmul are în rolurile principale pe actorii Isabela Neamțu (Irina), Gavril Pătru, Victoria Cociaș și Valer Dellakeza iar alte roluri sunt interpretate de Oana Pușcatu, Anastasia Teodora Simion, Radu Badea și Sabin Simion.

CRAI NOU (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2021/2022

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași

19:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Alina Grigore
Durată: 85 minute
Distribuție: Ioana Chițu, Mircea Postelnicu

Rating: N-15

Invitat: Vlad Ivanov

Filmul urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, Irina (Ioana Chițu) se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. După o experiență sexuală ambiguă cu un artist, ea este determinată să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București.

METRONOM (2022)

DRAMĂ

SECȚIUNEA Premieră | Gala de închidere SFR 13

Piața Unirii | Open air

20:00


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Alexandru Belc
Durată: 93 minute
Distribuție: Vlad Ivanov, Mihai Călin, Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Andreea Bibiri

Invitați: Vlad Ivanov, Maria Vicol, Cătălin Mitulescu

Filmul ne introduce în România anului 1972, toamna. O adolescentă de 17 ani, Ana, află că în câteva zile iubitul său va fugi din țară, definitiv. Astfel, cei doi decid să-și petreacă ultimele zile împreună.

NEIDENTIFICAT (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2020/2021

Amfiteatrul Palas

21:30


BILETE PE EVENTBOOK

Regizor: Bogdan George Apetri

Durată: 123 minute
Distribuție: Dragoș Dumitru, Bogdan Farcaș, Vasile Muraru, Ana Popescu

Rating: N-15

Invitați: Bogdan Farcaș, Vasile Muraru

Un caz nerezolvat. Un criminal neidentificat. Un polițist obsedat. În timp ce traversează o perioadă dificilă în viața personală, polițistul Florin Iespas (Bogdan Farcaș) devine obsedat de un posibil caz de incendiere, rămas nerezolvat, în urma căruia au rezultat două victime. Convins că Bănel (Dragoș Dumitru), un tânăr de etnie rromă, este implicat în tragedie, încearcă să construiască un caz împotriva lui, jucându-se deloc discret cu limita dintre etica profesională și abuzul de putere. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată, atunci când mai multe detalii din viața lui Florin ies la iveală.