Festivalul SFR la Timișoara: Peste 300 de spectatori au văzut, în premieră, “La Gomera”
Dezbaterea despre balanța culturii – un pas necesar de dialog despre investiții pe termen lung
Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) a avut inaugurarea la Timișoara, în incinta Iulius Town, vineri, 13 septembrie 2019. Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov și Andrei Giurgia au precizat despre importanța unui festival de film pentru orașele României rămase fără cinematografe, în ciuda faptului că regizorii și actorii români obțin performanțe și recunoaștere internațională. “Ne-am dorit de la ediția a treia a festivalului SFR, să ajungem la Timișoara, dar pentru că nu avem o autostradă, ne-a fost mai greu să realizăm asta. Însă, acum, am reușit să facem o punte culturală între Iași și Timișoara. Organizarea unor festivaluri de film, nu doar românesc, vine ca un semnal de alarmă spre a investi în cinematografele și în cultura din România”, a precizat Andrei Giurgia, Directorul SFR.
“Ne-am gândit să aducem în premieră, aici, la Timișoara și documentarul Maria, inima României. Este un documentar pentru care John Florescu a căutat materiale în toată lumea, iar în film putem auzi chiar vocea Reginei Maria”, a precizat Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR.
Gala de deschidere cu premiera națională “La Gomera” – peste 300 de timișoreni au văzut filmul și au stat la un dialog cu echipa filmului
Premiera celui mai așteptat film românesc al momentului, “La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, a avut loc în prezența a peste 300 de timișoreni. La seara de gală au participat regizorul Corneliu Porumboiu, actorii Vlad Ivanov, Rodica Lazăr, Julieta Szönyi. După film, a urmat un dialog cu publicul despre film, producție și despre abordarea comunicării prin fluierături – El Silbo.
De asemenea, actrița Julieta Szönyi a povestit despre tinerețea petrecută în cinematografie, cu un gust amar. “A fost o mare bucurie să joc în film. Corneliu Porumboiu știe ce să ceară, cum să ceară și să obțină ce vrea”, a subliniat actrița.
Dezbatere SFR Timișoara: Balanța culturii în România
“Spunea Serghei Loznitsa că el face filme pentru că are de spus ceva. Noi, actorii, nu facem teatru sau filme stând cu toții într-o sufragerie mare, spunând că suntem buni. Nu, noi facem teatru și filme pentru public, pentru feedback. Nu există bucurie mai mare pentru un actor decât, la sfârșitul spectacolului – nu neapărat aplauzele, ci oameni care stau în sală, buimăciți total de ceea ce s-a întâmplat pe scenă. Eu, însumi, ca actor, am pățit, stând în sală – am trăit această senzație absolut fantastică. Nu m-am ridicat jumătate de oră după ce am văzut spectacolul Gaudeamus, de la operă al lui Lev Dodin. Am simțit că am luat parte la un miracol. Pentru asta facem teatru și film, de asta se numește comunitate. Altfel, ne-am face cu toții călugări, ne-am duce în munți, am fi o țară de chilii. Nu, trăim în comunitate și comunitatea înseamnă comunicare. Cultura e o formă de comunicare, o formă de a-ți intra cineva în suflet cu o idee, cu o emoție, de a te transforma continuu, de a nu sta mereu într-un loc așa și a bălti sub tine, cu toate lucrurile din sufletul tău. Era în Nikos Kazantzakis, în Raport către El Greco, ceva foarte frumos: <Ce contează este drumul către vârful muntelui, dacă vom ajunge sau nu, este numai treaba lui Dumnezeu. Drumul este treaba noastră aici, pe pământ>”, a spus actorul Vlad Ivanov.
Simona Neumann (Președinta Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021) a povestit despre planurile și proiectele pentru care timișorenii ar trebui să se implice, dar și despre bugete, finanțări și birocrație, precizând că este una dintre cele mai mari probleme la lansarea proiectelor culturale.
Ada Lupu (Directorul Teatrului Național “Mihai Eminescu” Timișoara) a povestit despre bugetul instituției de cultură, despre provocări și despre importanța înțelegerii faptului că de la educație pornește un anumit atașament față de teatru, film sau altă formă de cultură. De altfel, ca noutate, teatrul timișorean va avea primul proiect de translare a spectacolelor, apropo de era tehnologiei și a digitalului.
Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR) a moderat dezbaterea, precizând despre importanța unei idei care să fie susținută, în care să creadă cei ce îi dau viață ca proiect cultural, așa cum festivalul SFR a crescut, dintre studenți, ajungând un proiect bun de exportat și în afara Iașului.
Andrei Giurgia (Directorul SFR) a precizat, pe scurt, despre tot efortul pe care trebuie să-l depui, ca organizator de evenimente culturale, pentru a trece de birocrație și pentru a te putea concentra pe definirea produsului, implementarea și promovarea acestuia, tocmai pentru a face parte din identitatea culturală a unui oraș.