Ion Caramitru | invitat special SFR 12, actor

Născut într-o familie de aromâni din București, la data de 9 martie 1942, Ion Caramitru este actor de teatru și film, regizor. Este președinte al Uniunii Teatrale din România din anul 1990, iar din anul 2005 ocupă postul de director al Teatrului Național din București. Actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, clasa profesorului Beate Fredanov, în anul 1964. A debutat un an mai devreme la Teatrul Bulandra, jucând rolul principal în Hamlet, de William Shakespeare.

Ion Caramitru a interpretat peste 40 de roluri în producții româneşti, americane, britanice, irlandeze sau franceze, printre care rolul argatului Ion Dohotaru din Comoara din Vadul Vechi, din anul 1964, rolul lui Ștefan Luchian în Ștefan Luchian, apărut în 1981, cel al maiorului Werner von Richter din filmul Stejar – extremă urgență, apărut în 1974 sau al lui Zozimov în Misiune imposibilă, apărut în 1996.

În anul 1995, Ion Caramitru este decorat ca Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar în 1997, primește gradul de Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor, în Franța. În anul 2017, Ion Caramitru primește Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler și Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la București. La Festivalul Internațional de Teatru Actor al Europei, din Prespa, Macedonia, în anul 2016, Ion Caramitru primește premiul pentru întreaga activitate.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *