Filmele din program au chemat sute de ieșeni la filmul românesc nou și vechi. Noutate SFR: film & piscină

SFR

A patra zi a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) a început cu un eveniment-noutate, la Pleiada Spa, cu proiecția filmului Povestea unui pierde-vară, la piscină. În jur de 30 de spectatori au participat la această vizionare, anunțată ca fiind ediție-pilot, care ar putea continua, prin parteneriatul dintre SFR și Pleiada Boutique Hotel.

Documentarul Maria-inima României a adunat peste 100 de persoane la proiecția de la Ateneul Național din Iași. Invitații speciali John Florescu și Dan Drăghicescu au povestit despre cum a luat naștere proiectul dedicat Reginei Maria.

„Țelul meu a fost să arăt că Regina Maria a fost un personaj internațional, care a făcut un mare cadou tuturor românilor, România Mare. M-am gândit că acesta e proiectul perfect pentru 100 de ani de România.” (John Florescu, producător)

Documentarul Cufărul lui Eminescu, care urmărește traiectoria cufărului de călătorie a lui Mihai Eminescu a fost proiectat la Sala Teatru la Cub, în prezența regizorului Cristian Radu Nema și a Biancăi Michi Nema. Proiecția a fost în chiar ziua în care s-au comemorat 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

„Nu e un film de masă, nu e un film care sa ajungă să aibă mii de vizualizări, ci să intre în conștiința celor care îl văd. Un milion de vizualizări online nu echivalează cu seara aceasta.” (Cristian Radu Nema)

„Ideea din titlu a survenit odată cu citirea unui articol despre o licitație din 2017 a acestui cufăr, care se pare că este chiar cufărul original, pe care tatăl lui Eminescu i l-a oferit. Ce ați văzut în film este chiar obiectul de patrimoniu.” (Bianca Michi Nema)

La premiera filmului Sunset, regizat de László Nemes, au fost prezente în jur de 200 de persoane. Publicul cinefil l-a putut urmări, pe marele ecran, pe actorul Vlad Ivanov, care a fost prezent și la finalul proiecției pentru sesiunea de Q&A.

„Acest festival este terapeutic, faceți oamenii fericiți, în special pe cineaști.” (Vlad Ivanov)

Vlad Ivanov, despre filmările filmului Sunset: „Eu nu știam să vorbesc maghiara. Trei săptămâni am avut televizorul numai pe posturi în maghiară și cred că a fost perioada în care am dormit cel mai puțin din viața mea, stăteam cu scenariul lângă mine și dormeam câte trei ore pe noapte, încercând să îl învăț”.

Proiecția filmului Să nu ucizi, inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, a adunat la Amfiteatrul Palas, în jur de 180 de spectatori. Gabriela Șarga și Cătălin Rotaru au participat la discuții cu publicul, care au durat peste 30 de minute.

„Speranța este un combustibil ideal pentru o viitoare deziluzie.” (Cătălin Rotaru)

„Întrebarea nu e cum reacționează spectatorii, ci ce fac ei după film.” (Gabi Virginia Șarga)

La comedia de pe marginea lacului Veneția, la Tiki Village, au fost prezenți peste 300 de spectatori. La proiecția filmului Pup-o, mă  au fost prezente Camelia Popa (regizor) și Gabi Suciu.

„Toți sunt actori, nu avem niciun actor neprofesionist. Am vrut să facem o comedie așa cum ne place nouă și se pare ca a ajuns să placa și altora. (Camelia Popa)

„Când m-au sunat să îmi spună că au o comedie, am avut mari emoții. Am stat cu sufletul la gură până am ajuns la studio să văd filmul, dar am râs de la început și până la sfârsit.”  (Gabi Suciu)

Piața Unirii (open air) a fost gazdă pentru filmul Elixirul Tinereții (r: Gheorghe Naghi), care a fost vizionat de peste 150 de spectatori. Filmul este din 1975 și spune povestea lui Titus, un bătrân profesor și cunoscut gerontolog, care inventează un elixir ce îl întinerește. În rolurile principale: Florin Piersic și Stela Popescu.

Seara s-a încheiat epic, cu un concert marca Damian and Brothers, la care au participat peste 500 de persoane. Concertul a fost unul eveniment, în care Damian Drăghici a salutat Iașul și a povestit despre unele secvențe din viața artistică a trupei. Finalul concertului a fost cu o premieră: o reinterpretare a piesei Cântă cucu-n Bucovina, pe ritmurile hitului We will rock you, al trupei Queen.

Astăzi, 16 iunie 2019, este ultima zi a ediției a 10-a a Festivalului SFR. Programul complet: www.festivalsfr.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *