Festivalul SFR ajunge la Onești| 5-8 septembrie 2019

Început de septembrie filmic la Onești, Bacău. SFR aduce proiecții de film și invitați speciali: Irina-Margareta Nistor, Iura Luncașu și Cuzin Toma

După zece ediții desfășurate la Iași, Festivalului Serile Filmului Românesc, singurul festival din țară dedicat în exclusivitate cinematografiei românești, ajunge la Onești, jud. Bacău. În perioada 5-8 septembrie 2019, cinefilii sunt invitați la un maraton de filme românești, cu invitați speciali și momente unice de dialog cu aceștia.

Caravana SFR la Onești se va desfășura în prezența celor trei invitați speciali: Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR), Iura Luncașu (regizor) și Toma Cuzin (actor). Timp de patru zile (5-8 septembrie), în Parcul Municipal (lângă roată), vor fi proiectate patru producții românești, printre care și filmul anului 2018 – Moromeții 2, în regia lui Stere Gulea. 

“Caravana SFR înseamnă o acțiune de export a festivalului în alte orașe ale României, până ajungem să facem un export internațional pentru diaspora. La Onești s-a întâmplat să ajungem sub semnul filmelor racord cu un public special. Selecția este realizată împreună cu Ambasadorul festivalului nostru, Irina-Margareta Nistor. Ne bucură să ajungem acolo cu invitați speciali și alături de partenerii care susțin festivalul de la Iași. Cine știe, poate că este o dovadă a faptului că Iașul oferă spațiu bun de promovare a filmului românesc din toate timpurile?”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.

Caravana SFR la Onești se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Onești și a Consiliului Local Onești, cu implicarea Bibliotecii “Radu Rosetti” Onești.

Intrarea la filme este liberă, în limita locurilor disponibile. 

În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile vor avea loc la Biblioteca ”Radu Rosetti”, de la ora 18:00.

Program SFR la Onești

Joi, 5 septembrie 2019

21.00 – Proiecție film: Moromeții 2 (regia: Stere Gulea)

Invitat: Cuzin Toma, actor

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR

Vineri, 6 septembrie 2019

21.00 – Proiecție film: Secretul fericirii (regia: Vlad Zamfirescu)

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR

Sâmbătă, 7 septembrie 2019

21.00 – Proiecție film: Ghinionistul (regia: Iura Luncașu)

Invitat: Iura Luncașu, regizor

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR

Duminică, 8 septembrie 2019

21.00 – Proiecție film*: Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu)

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR

*proiecție în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc

DESPRE FILME

Moromeții 2 (2018)

Regizor: Stere Gulea

Gen: Dramă

Durată: 109 minute

Rating: AG

Distribuție: Horațiu Mălăele, Iosif Paștina, Paul Ipate, Gheorghe Visu, Ioana Bugarin

Moromeții 2 este filmul care oglindește crunta realitate în perioada postbelică. Nostalgia și atașamentul lui Moromete față de satul în care locuiește, față de pământul pe care îl lucrează, l-au făcut să-și dorească un viitor pentru feciorii săi alături de casă. Niculae, mezinul, își dorește un alt viitor. El vrea să termine liceul și aspiră la ceva mai mult, doar că nu în satul din Câmpul Dunării, ci la București. 

Trailer:


Secretul fericirii (2018)

Regizor: Vlad Zamfirescu

Gen: Dramă, Comedie

Durată: 90 minute

Distribuție: Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Theo Marton

Rating: N-15

Filmul are un cadru static, terasa modernă a cuplului format din Toma și Ana. Vlad Zamfirescu îl interpretează pe Toma – personajul principal și cel care stârnește conflictul între cele trei persoane prezente. 

Monotonia celor 15 ani de căsătorie îl fac pe Toma să vină cu o idee ieșită din comun. Acesta dorește să facă schimb de partenere cu cel mai bun prieten al său, David. Profitând de naivitatea celor doi, reușește să îi manipuleze un timp, dar în final el va descoperi că nimic nu rămâne nepedepsit. 

Ghinionistul (2017)

Regizor: Iura Luncașu

Gen film: Comedie

Durată: 90 minute

Distribuție: Vlad Logigan, Levent Sali, Diana Dumitrescu, Dorian Popa, Gheorghe Visu, Gabriel Radu

Rating: Audiență Generală

Ghinionistul prezintă povestea unui tânăr chitarist care, în drumul spre audițiile de care depinde viitorul său, întâlnește diferite obstacole cărora trebuie să le facă față. Preocupat de gândul că îl urmărește în permanență ghinionul, acesta uită că îndeplinirea visului depinde în totalitate de el.

Cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Iura Luncașu aduce în atenția publicului situații familiare cu care se confruntă zilnic românii. Umorul de calitate și firescul întâmplărilor fac din film o comedie autentic românească. 

Trailer:

Despre oameni și melci (2012)

Regizor: Tudor Giurgiu

Durată: 93 minute

Gen: Comedie

Rating: Acordul părinților pentru copii sun 12 ani

Distribuție: Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu, Cuzin Toma, Puya, Nicodim Ungureanu, Dorel Vişan, Clara Voda, Andreea Bibiri, Valeria Seciu

Despre oameni şi melci, deşi se declară comedie, este în fond o dramă la care se râde – se râde mult şi sănătos, dar cu un permanent nod în gât. Tudor Giurgiu adoptă o vedere detaşată asupra realităţii emblematice a anului 1992, vizualizând-o clar şi fără implicări sentimentale sau pătimaşe. Dincolo de naraţiunea cursivă şi ritmată, perspectiva socială din film decupează o umanitate frământată, ale cărei pulsiuni spre furtişag sau supravieţuire duc adesea la explozii amuzante.

        Filmul nu doar te amuză, ci  şi te pune pe gânduri, pentru că vorbeşte fără stavilă despre un episod reprezentativ al drumului care a împins România în marasmul actual, despre lumea de după revoluție, care încă e în căutarea regăsirii.

Trailer:  


DESPRE INVITAȚI

Irina-Margareta Nistor (critic de film / ambasador SFR)

Pentru doctorul nostru de filme, care ne este alături de un deceniu, lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video. 

De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime. 

În cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, Irina Margareta Nistor este Ambasador.

Toma Cuzin 

Actor de film și de televiziune, Toma Cuzin s-a născut la data de 1 iunie 1977 în Drăgănești, un oraș din județul Olt. A copilărit și a învățat în Peștișani, iar la 11 ani, din dorința de a face mai mult, și-a luat traista și a plecat în Gorj să se înscrie la școală. A absolvit un liceu de electro-mecanică pe profilul de reparații și întreținere instalații și utilaj minier și, până să devină actor, a avut mai multe meserii. A fost miner, dansator și a vrut să devină preot. A început cursurile Facultății de Sport, dar nu le-a terminat fiindcă în 2002 a dat la Actorie, asta după o discuție de pe holurile căminului în care colegii săi spuneau că poți să fii actor doar dacă provii dintr-o familie de cultură. A ajuns actor tocmai din dorința de a le „demonstra încă o dată că în viață faci ce vrei, numai să știi ce vrei”. 

Actorul este cunoscut pentru rolul său în serialul Las Fierbinți, unde îl interpretează pe Firicel a lui Cimpoaie. A jucat în mai bine de treizeci de filme în care a interpretat diverse roluri, fiind lunetistul din Dispozitiv 0068, apărut în 2015 în regia lui Radu Bărbulescu sau taximetristul în Perfect sănătos, lansat în 2017 în regia Ancăi Damian. În 2018, actorul a făcut parte din distribuția filmului Moromeții 2, având, după cum spune el, „rolul unui comunist, un agitator”.  

Iura Luncașu 

Regizor, producător de film și televiziune și actor de teatru, Iura Luncașu este originar din Republica Moldova. S-a născut la data de 12 iunie 1975 în Dubăsarii Vechi, iar la vârsta de 17 ani a fugit în România pentru a da la Teatru, „marea lui dragoste”. A rămas aici, unde a urmat cursurile Facultății de Teatru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. La doar 19 ani, Iura Luncașu juca pe scena Teatrului Național, în prezent fiind mai mult cunoscut pentru cariera sa în televiziune. A început ca reporter și producător și a regizat unele din cele mai cunoscute seriale de la noi din țară, printre care Numai iubirea, Inimă de țigan, Regina sau Pariu cu viața. În 2013, filmul Minte-mă frumos, al cărui regizor este Iura Luncașu, a fost ales de public pentru a fi premiat la gala premiilor Gopo. Anul acesta, comedia regizată de el, Faci sau taci, care aduce în prim plan o bandă de criminali și lupta poliției române de a-i prinde, a fost primită de publicul român bine încă din primele zile de când a apărut în cinematografe. 

DESPRE SFR

Serile Filmului Românesc promovează valorile cinematografiei românești, dezvoltă parteneriate importante pentru portofoliul Iașului cultural și aduce, invitați de marcă ai filmului românesc (actori, regizori, producători, critici de film). Dialogul și întâlnirea cu publicul înseamnă o deschidere spre această artă. Ediția din 2019 a adunat la Iași, în fața marelui ecran, peste 7.000 de spectatori, în cele cinci zile de festival. 

Serile Filmului Românesc, festival inițiat în anul 2010, a fost creat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, organizat în prezent de Asociația ARTIS.

 Festivalul are un profil unic și reușește, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. În fiecare an sunt prezentate filme din diferite perioade ale cinematografiei românești, precum și filme noi, filme de debut sau scurtmetraje. Conceptul festivalului implică difuzarea producțiilor românești, în prezența actorilor, regizorilor, a scenariștilor și a criticilor de film. Dialogul și întâlnirea cu publicul înseamnă o deschidere a cinematografiei.

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc 

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/ 

Youtube:  

Google+: https://plus.google.com/+SerilefilmuluiRomanesc 

Site: www.festivalsfr.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *