Cele mai așteptate filme românești ale anului vor putea fi văzute la Iași, în perioada 11-15 august 2021, în cadrul ediției cu numărul 12 a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR). Avanpremierele și premierele speciale, dar și celelalte evenimente ce vor fi anunțate curând, vor avea loc în mai multe spații din Iași: Piața Unirii – Open Air, Amfiteatrul Palas, Cinema Ateneu, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” și Tiki Village.
În cadrul evenimentelor din secțiunea avanpremieră și premieră, primii invitați anunțați sunt: Radu Muntean, Irina-Margareta Nistor (Ambasador SFR), Andrei Dăscălescu, Paula Niculescu, Valeriu Andriuță, Daniel Sandu, Cristian Bota, Johannes Holzhausen, Dan Dinu, Cosmin Dumitrache.
Programul premierelor poate fi accesat pe site-ul festivalului www.festivalsfr.ro/premiere-sfr12/, iar biletele pot fi achiziționate de pe https://eventbook.ro/festival/festivalul-serile-filmului-romanesc.
Biletele vor putea fi achiziționate și în locațiile desfășurării evenimentelor, pe tot parcursul festivalului.
Secțiuni SFR 12
- Retrospectiva Ion Caramitru
- Avanpremieră
- Premieră
- Cele mai bune filme ale anului 2020/2021
- Documentar
- CineMemoriam
- CINExcelența
- Elisabeta Bostan
- Scurtmetraje românești
Joi, 12 august 2021, ora 20.00 – Întregalde (2021), regia Radu Muntean | Invitat: Radu Muntean
Lungmetrajul semnat de Radu Muntean a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes și îi are în rolurile principale pe Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, alături de Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Variety menționează că filmul „explorează limitele altruismului într-un context în care oamenii își ating propriile limite”.
Noul film regizat de Iosif Demian are în centrul atenției ultima repetiție dinaintea premierei, moment în care personajele părăsesc clădirea teatrului și pășesc într-un scenariu din necunoscutul nopții. Continuarea prezintă destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.
Documentarul în regia lui Andrei Dăscălescu este o poveste despre familie și înfruntarea propriului părinte. Pentru tatăl în devenire, vizitele la mănăstire sunt cheia spre a înțelege ce înseamnă a fi un tată bun și cum putem lăsa în urmă greșelile din trecut. Filmul a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului, la Sarajevo Film Festival 2020 și Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020.
Cu premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai, China, thrillerul semnat de Daniel Sandu spune o poveste despre vinovăție și dragoste, despre echitate și compromisuri, despre lupta unui tată în încercarea de a-și salva fiul. În distribuție îi vom vedea pe Adrian Titieni, Valeriu Andriuță, Judith State, Tudor Smoleanu, Elena Purea, Cristian Bota, Radu Botar și mulți alții.
Sâmbătă, 14 august 2021, ora 19.30 – După 40 de zile (2021), regia Andrei Gruzsniczki |
Al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki a avut premiera mondială în luna aprilie, în cadrul celei de-a 43-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova și are ca subiect principal o prietenie și o poveste de iubire, într-o luptă pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt.
Semnat de Johannes Holzhausen, coproducție Austria-România, ce a avut premiera mondială în Competiția Oficială DOK Leipzig 2019, prezintă prima și ultima stație a Trenului Regal. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, călătorește prin țară împreună cu însoțitorii săi într-un tren și este sărbătorită de oameni pentru care familia regală este un important factor de identitate.
Duminică, 15 august 2021, ora 18.00 – Poate mai trăiesc și azi (2021), regia Tudor Cristian Jurgiu
Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor, interpretând rolurile Clarei şi a lui Vlad sunt seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți și își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate.
Duminică, 15 august 2021, ora 19.30 – Malmkrog (2020), regia Cristi Puiu
Filmul a câștigat Premiul pentru Cea mai bună regie la secţiunea Encounters a Festivalului de la Berlin 2020, fiind bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav (Sibiu). În distribuție: Ugo Broussot, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, István Téglás, Judith State.
Cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, cu mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție. Filmul promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.
Organizat de: ARTIS
Inițiat de: Asociația Studenților Jurnaliști
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași
Asigurător oficial: Groupama
Cu sprijinul: Consiliului Județean Iași, Dacin Sara, Centrului Național al Cinematografiei
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iași
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA
Răsfățat de: Dulcinella
Vinul oficial: Gramma
Igienizat de: Casa Lebăda
Partener media oficial: Europa FM
Promovat în rețeaua: Wink public multimedia
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Leomi Chocolate, Tiki Bistro, Cafeneaua Piața Unirii, Cheffa, Acaju, Glazurai, Cuptorul Moldovencei, Vitamin Aqua, Fabrica de print, Seroussi, Papucei
Parteneri: Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Uniunea Cineaștilor din România, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Liceul Varlaam, Bistro la noi, Coffice, Gadal Tea, Restaurant Panoramic, Mihaela Iacob, Edith Val, Cărturești, Oprem, Iași Airport, TV5 Monde
Parteneri Media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, TVR Iași, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, Munteanu, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life