Emanuel Pârvu | actor

Născut la București, a terminat clasa de actorie a Universității Naționale de Teatru și Film, deține un master în Arta Actoriei și este doctor în Structuri Dramaturgice.

A regizat mai multe piese de teatru, iar în 2006 câștigă Festivalul Național de Comedie. Este cunoscut pentru rolurile sale din: Bacalaureat (Cristian Mungiu), Amintiri din Epoca de Aur (Cristian Mungiu), Artă (Adrian Sitaru), Portretul Luptătorului la Tinerețe (Constantin Popescu).

Chiar din spusele lui Emanuel Pârvu, cel care i-a marcat destinul artistic este Liviu Ciulei: „încă din timpul facultății am jucat alături de domnul Rebengiuc, sub îndrumarea lui Liviu Ciulei. Când mă întorceam la Casandra […] veneam cu tot bagajul pe care mi-l făceam de la domnul Ciulei”.

A scris și regizat scurtmetrajele: O familie, 2009, Pui, cartofi prăjiți și-o cola, 2012 – Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film ANONIMUL. În 2013 Retur, parte dintr-un omnibus numit Actori romani în spatele camerei.

În unul dintre interviuri, Emanuel Pârvu afirmă că a renunțat la tot doar pentru a face lungmetraje. Astfel, în 2017, este lansat primul său lungmetraj: Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor. Filmul, bazat pe o poveste reală, obține două premii: Premiul pentru cel mai bun actor și Premiul pentru regie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *